Bij kinderen en jeugd tot 18 jaar worden tandheelkundige kosten volledig uit de basisverzekering betaald, met uitzondering van orthodontie. Dit betekent dat u als ouder uw kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts of mondhygiënist kunt sturen, zo vaak als noodzakelijk.

Het is bewezen dat kinderen tot 10 jaar niet de motoriek hebben, om zelf zorgvuldig hun tanden te poetsen. Hulp van ouders is dus tot die tijd noodzakelijk.

U dient te gaan poetsen bij uw kind zodra het eerste tandje doorkomt.

Het is belangrijk dat kinderen vertrouwd en gewend raken aan het poetsen van hun tanden. U als ouder heeft vooral in de jonge jaren veel invloed op dit aangeleerde gedrag. Indien uw kind zijn tanden niet wil poetsen is het belangrijk dat u als ouder toch blijft volhouden. Dit zal soms de nodige strubbelingen met zich mee brengen, maar de aanhouder zal uiteindelijk winnen.

U kunt met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel poetsen.

Een elektrische tandenborstel maakt de poetsbewegingen voor u en hierdoor hoeft u niet zelf te poetsen/schrobben. Dit kan het poetsen vergemakkelijken.

Vaak helpt het ook om een kind op bed of op u schoot te leggen, met de mond naar boven gericht. Hierdoor heeft u direct zicht op het gebit van uw kind en kunt u effectiever poetsen. Waar u op moet letten is dat er 3 zijdes aan de tanden en kiezen zitten. Belangrijk is dat u de 3 B’s (binnenzijde, buitenzijde en bovenop) afzonderlijk van elkaar poetst.

Welke tandpasta moet mijn kind gebruiken?                                                               

Het is belangrijk dat u tandpasta gebruikt voor de leeftijd van uw kind. Het is namelijk zo dat vanaf 0-5 jaar kinderen nog niet goed kunnen spoelen en spugen. In kindertandpasta zit minder fluoride, om te voorkomen dat uw kind niet te veel fluoride binnen krijgt. Bij tandpasta voor 6-12 jaar is meer fluoride toegevoegd omdat kinderen van die leeftijd wel beter de tandpasta uit kunnen spugen. Vanaf 12 jaar is het dus belangrijk dat uw kind “volwassen” tandpasta gaat gebruiken. Belangrijk is dat er fluoride in zit en dat uw kind de tandpasta enigszins “lekker” vindt. Dit om de motivatie van het poetsen te bevorderen.

Fluoride is een bestanddeel van tandpasta dat ervoor zorgt indien er een beginnend gaatje/ beschadiging van het glazuur is ontstaan, deze weer kunnen herstellen.

Veel ouders en kinderen weten niet precies hoe ze de tanden het beste kunnen poetsen. Hierdoor kunnen gaatjes en bloedend tandvlees ontstaan. Vaak geeft de tandarts als advies dat u of uw kind beter moet poetsen, maar hoe doet u dit nu precies?

In dat geval is het zinvol om naar een mondhygiënist te gaan.

De mondhygiënist kan u laten zien hoe u poetst en wat u zou kunnen verbeteren. Ze geeft adviezen en instructies voor het poetsen met de hand of een elektrische tandenborstel. Om zo met u of uw kind de mondgezondheid te verbeteren en gaatjes of bloedend tandvlees in de toekomst te voorkomen.

Indien uw kind gaat beugelen is het altijd raadzaam om voor extra zorg en aandacht voor het poetsen een mondhygiënist te raadplegen.

De kosten voor deze afspraken worden volledig uit de basisverzekering vergoed, voor kinderen van 0-18 jaar. U hoeft dus niets te betalen.