Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Deze verzekering heeft niets met het eigen risico te maken. U bent wel of niet aanvullend verzekerd voor tandheelkundige kosten.

Uw kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd voor de meeste tandheelkundige zorg vanuit de basis verzekering. Orthodontie zit niet in het basispakket en daarvoor dient u een aanvullende verzekering af te sluiten.

Voor volwassenen valt tandheelkundige zorg buiten het basispakket. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.


Heeft u een tandartsverzekering nodig? 

Door middel van dit stappenplan kunt u voor uzelf de keuze maken of een aanvullende tandartsverzekering met dekking, in uw situatie wel of niet nodig is.

  • Ga na hoe goed uw gebit is
  • Gaat u trouw naar de tandarts voor controle en heeft u zelden extra behandelingen nodig gehad?

Dan loont het meestal niet om een tandartsverzekering af te sluiten.

  • Welke kosten kunt u ongeveer verwachten? Voor iedereen is het slim om de tandarts of mondhygiënist te vragen welke behandelingen u in de komende 1 à 2 jaar kunt verwachten.
  • Bepaal welke verzekeraars in aanmerking komen. Bij de Consumentenbond kunt u de verschillende zorgverzekeringen vergelijkenen aangeven voor welk bedrag u uzelf wilt verzekeren en tegen welk vergoedingspercentage.
  • Bereken wat de verzekering gaat kosten en vergelijk vervolgens de verzekeringen die aan uw wensen voldoen. Kijkt u niet alleen naar de premie die u moet betalen, maar ook naar de vergoedingen en voorwaarden van de tandartskosten. Soms sluit een zorgverzekeraar namelijk bepaalde vergoedingen uit of krijgt u voor bepaalde behandelingen maar een deel van de kosten vergoed. Verder kunnen de percentages en maximumbedragen die vergoed worden variëren tussen verzekeringen.
  • Tel de kosten van de premie en de kosten die u (eventueel) niet vergoed krijgt bij elkaar op.
  • Kies uiteindelijk een geschikte verzekeraar

Let bij de keuze van je tandartsverzekering op de acceptatievoorwaarden van de verzekering. Vooral de duurdere verzekeringen stellen vaak voorwaarden aan de acceptatie van nieuwe verzekerden.

Bent u op zoek naar een aanvullende zorgverzekering met tandartsdekking?

Vergelijk dan de zorgverzekeringen, premies en voorwaarden via de Zorgvergelijker van de Consumentenbond, zodat u goed voorbereid kunt overstappen.

Websites: