Het gebit draagt bij aan een persoonlijke uitstraling en bepaalt voor een belangrijk deel het uiterlijk. Reden genoeg om te zorgen dat de mond en het gebit gezond blijven.

Tandplak
Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op de tanden en kiezen afzet. In de mondholte bevinden zich veel bacteriën.

De bacteriën in tandplak zijn de veroorzakers van de meest voorkomende mondproblemen zoals:

  • Ontstoken/bloedend tandvlees (gingivitis/parodontitis0
  • Gaatjes (cariës)
  • Slechte adem (halitose)

Tandsteen
Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Op dat moment is er sprake van tandsteen. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, dient dit professioneel weggehaald te worden door een mondhygiënist of tandarts.

Gingivitis
Gingivitis oftewel tandvleesontsteking ontstaat door de ophoping van tandplak en tandsteen rondom tanden en kiezen. Het kenmerkt zich door roodheid en zwelling van het tandvlees. Als het bloedt tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker, is dat een belangrijk signaal dat uw tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees is zelden pijnlijk.

Als gingivitis op tijd behandeld wordt, treedt er geen blijvende schade op en zal het tandvlees weer volledig herstellen.

Parodontitis
Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, zal dit overgaan in parodontitis. Bij parodontitis zijn ook de vezels en het kaakbot betrokken bij de ontsteking. De tandplak tussen de tanden en het tandvlees is onbereikbaar voor de tandenborstel. Daardoor breidt de ontsteking zich steeds verder uit in de diepte en zal er nog meer kaakbot verloren gaan. Parodontitis geeft zelden pijnklachten waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Een vieze smaak of slechte adem kan ook duiden op parodontitis. Behandeling van de parodontitis kan verdere aantasting van het weefsel rondom de tand stoppen. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, zal er uiteindelijk zo weinig kaakbot overblijven dat tanden en kiezen los gaan staan in de kaak en niet meer te redden zijn. Ook gezondheid, medicijngebruik, weerstand en leefgewoonten spelen een belangrijke rol bij het krijgen van parodontitis.

Cijfers
Ongeveer 50% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft ontstoken tandvlees, gingivitis. Parodontitis komt bij circa 35% van de volwassenen voor, bij 10-15% in een ernstige vorm. Dit percentage neemt toe met de leeftijd.