Zorgbehoefte bij ouderen kan gepaard gaan met een verminderde mondhygiëne met alle gevolgen van dien. Hieronder staat beschreven waar u als partner, familielid of mantelzorger alert op zou kunnen zijn. Raadpleeg bij pijn en klachten altijd een tandarts of mondhygiënist, eventueel voor een thuisbezoek indien de persoon in kwestie niet in de mogelijkheid is zelf een praktijk te bezoeken.

Slechte mondhygiëne kan de kwaliteit van leven verminderen.
Veel voorkomende mondaandoeningen staan in relatie met een slechte mondgezondheid.
Besteed daarom dagelijks aandacht aan mondzorg bij ouderen om problemen te voorkomen.

Slechte mondgezondheid kan problemen bij eten en drinken veroorzaken.
Wanneer iemand slecht eet en drinkt, probeer dan na te gaan hoe de mondgezondheid is, mocht u het vermoeden hebben dat iemand last of pijn ervaart in de mond, raadpleeg dan een tandarts of mondhygiënist.

Het dragen van gebitsprothese kan leiden tot mondproblemen en gewichtsverlies.
In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen boven de 65 jaar een volledig kunstgebit. Een groot deel hiervan gaat nooit meer naar de tandarts. Door veranderingen van het kaakbot wordt de pasvorm van het kunstgebit verminderd en wanneer de pasvorm niet tijdig wordt aangepast ontstaan er irritaties aan het kaakbot en tandvlees. Bij dragers van een kunstgebit is het risico op ondervoeding groter door beperkt kauwvermogen en een slechte pasvorm van het kunstgebit.

Personen met een kunstgebit zouden minstens eenmaal per jaar voor een controle naar de tandarts moeten gaan. Wanneer zij gewicht verliezen, probeer dan te achterhalen of het kunstgebit nog goed past of problemen veroorzaakt in de mond. Indien u twijfelt raadpleeg dan een tandarts.

Pijn in de mond is een belangrijke aanwijzing voor een slechte mondgezondheid.
Bij mensen met eigen tanden en kiezen kan pijn wijzen op gaatjes, tandsteen, tandvleesontstekingen, infecties van de slijmvliezen en een verminderde speekseltoevoer. Daarnaast kan bij dragers van een kunstgebit, de druk van het gebit op het kaakbot pijn veroorzaken. Neem bij pijn altijd contact op met een tandarts of mondhygiënist.

Let ook op non-verbale signalen bij mensen die zich niet goed verbaal kunnen uitdrukken, zoals veranderd gedrag, vermindering van de eetlust en gewichtsverlies.

Een slechte adem kan samenhangen met een slechte mondgezondheid.
De meest waarschijnlijke oorzaak van een slechte adem is een verminderde mondhygiëne. Doordat ouderen zelf minder goed hun tanden en kiezen kunnen poetsen, of in sommige gevallen dit vergeten, blijft er langere tijd plaque en voedsel in de mond aanwezig. Dit leidt tot onaangename geuren. Soms kan het aanschaffen van een elektrische tandenborstel een uitkomst bieden. Of help met het tandenpoetsen. Met het stijgen van de leeftijd komt het vaker voor dat mensen een slechte adem krijgen.

Geneesmiddelen kunnen door hun bijwerkingen bijdragen aan het ontstaan van allerlei aandoeningen in de mond.
Ouderen gebruiken vaak veel verschillende soorten medicatie tegelijk, hierdoor is er een verhoogd risico op eventuele bijwerkingen in de mond. Raadpleeg de bijsluiter op eventuele bijwerkingen indien er problemen voordoen.